Ručni alati za šumarstvo

Ručni alat za šumarstvo sjekire, kajle, šumarski metri za sjekače, vlagomjeri. Kuke zahvata, kuke za podizanje, zahvalna kliješta,  gurtne, mjerač debljine stabla. Prečnica  ili promjerka stabla, poluge razne za obaranje-rušenje stabla, noževi razni, šumarski kramp. Guljač kore ručni, mjerni štap sa stezaljkom, dauner mjerni štap, sprejevi, krede, trake za označavanje, pištolj sprej, cepin i ostali razno razni alati.

Ručni alat za šumarstvo

Ova testera se zove kladara jer je za obaranje drveca i presecanje trupaca. Na slici se nevidi cela ali oko 2m je duzine i samo drvene rucice fale .
Drzim je za eksponat starinskog alata ali od dede su mnogo pokrali posle smrti. Inace je znao cela drvena kola za konje napraviti sem metalnih delova koje je kovac izradjivao. Sume su bile ogromne i hrastovi i jasenovi vecinom precnika preko 1m tako da je tu bilo dobrog posla to preguslati.

Sad imam samo malu lučnu i na njoj povremeno zamijenim list. Furčanicu iliti kladaru je nekad otac brusil trokutastom turpijom. Jako je važno bilo pravilno šerati (razgrnuti) zube. Tko je imal mjerač, super, a tko nije pouzdal se u dobro oko. Za gaterske pile je obavezno trebal mjerač ako nisi htel različite debljine daski na početku i na kraju. ručni alat za šumarstvo

Ručni alat za šumarstvo